Verkkokauppaselvitys valmistui

Posted on

”Verkko ja kivijalka löytäneet toisensa” – Verkkokaupan pääkaupungiksi pyrkivän Tampereen keskustassa liikkeistä jo 60% verkkokauppiaita

Tampere on selvittänyt ensimmäisenä suurena suomalaiskaupunkina verkkokaupan todellisen tilanteen. ”Lupauksia herättävä tulos”, iloitsee Tampereen Viiden tähden keskusta -hankkeen johtaja Tero Tenhunen. ”Yllättävän iso prosentti, hyvä uutinen”, arvioi puolestaan verkkokauppapääkaupunki-idean isä Markku Korkiakoski. Pormestari Lauri Lyly uskoo, että tutkimustulos antaa Tampereen pääkaupunkitavoitteelle ”tietoa seuraavien askelien tueksi”. Professori Marko Seppänen toivoo Tampereen keskustaan nyt digiajan kauppahalli-efektiä.

Lehdistötiedote 4.6.2021

Tampereen tähtäin Suomen verkkokaupan pääkaupungiksi on asettumassa lupaavaan asentoon. Suururakassa on käyty läpi Tampereen keskustan kaikki 1400 yritystä ja selvitetty, ovatko ne lähteneet mukaan verkkokauppaan. Tulokset olivat Tampereen näkökulmasta vähintään hyvät, elleivät erinomaiset.

”Kyllä tuntuu todella hyvältä nyt tietää, että meidän tamperelaiset yrittäjämme ovat ottaneet tällaisen loikan. Kun 60% kaupoista ja palveluista on jo mukana verkkokaupassa, niin uskallan sano, että olemme kyllä tamperelaisittain kohti valoisaa tulevaisuutta etenemässä. Yrittäjät ovat ajassa kiinni”, iloitsee Tampere tunnetuksi ry:n toiminnanjohtaja Riikka Töytäri.

Laajan selvityksen tilasi Tampereen ”Viiden tähden keskusta” -hanke. Hankejohtaja Tero Tenhunen pitää niinikään tuloksia erittäin lupaavina.

”Lupauksia herättävä tulos! Tampereen keskustassa paras tulos syntyy juuri yhdistelmästä, ja verkko ja kivijalka ovat löytäneet toisensa Tampereella!”, analysoi tyytyväinen Tenhunen.

Pääkaupunkihanke eteenpäin yhä vankemmalta pohjalta

Tampereen määrätietoinen pyrkimys Suomen verkkokaupan pääkaupungiksi sai alkusysäyksen Vilkas Groupin toimitusjohtajan Markku Korkiakosken ideasta. Yhtenä suomalaisen verkkokaupan johtavana asiantuntijana Korkiakoski on hyvällä tavalla yllättynyt tutkimustuloksesta.

”Kyllä olen iloisesti yllättynyt. Yllättävän iso prosentti, hyvä uutinen Tampereelle! Kaupan digitalisoituminen on edennyt vielä suotuisammin, kuin olisin itse uskaltanut arvioida. Tämä on erinomainen pohja keskustan kauppiaille tavoitella asiakkaita yhä paremmin myös yhdessä eli edetä mainonnan ja markkinoinnin osalta yhteistyössä”, pohtii Korkiakoski.

Pormestari Lauri Lyly kehittää Tamperetta Suomen verkkokaupan pääkaupungiksi nimenomaan yhteistyöhengessä. Lyly pitää tuloksia yhtenä positiivisena merkkinä koko Tampereen elinvoimasta.

”Tämä on mainio uutinen koko Tampereelle. Elämme vahvasti mukana talouden digikehityksessä. Pitää katsoa eteenpäin ja laatia askelmerkit kohti 100 prosentin kattavuutta ripeästi. Digitalisaatio tuo kilpailukykyä ja elinvoimaa. Lupaavat tulokset avaavat yhä parempia yhteistyömahdollisuuksia kasvavan kaupungin elinkeinoelämälle. Tampere sai nyt arvokasta tietoa pääkaupunkityön johtamiseen, seuraavien askelien tueksi”, arvioi pormestari.

Tampereen keskustaan myönteinen kauppahalli-efekti?

Tampereen yliopiston teollisuustalouden professori Marko Seppänen arvioi Tampereen verkkokauppa-pääkaupunkihanketta ja kehitysmahdollisuuksia mm. alustatalouden huippuasiantuntijana.

”Tässä voisi ehkä ottaa vertauskuvaksi kauppahallin. Kauppahallissa yrittäjät voivat kilpailla keskenään, mutta samalla kaikilla yrittäjillä on vahva yhteinen intressi saada mahdollisimman paljon asiakkaita kauppahalliin. Tampereen keskustan kauppiailla ja palveluilla voisi nyt olla vastaava tilanne. Tärkeää on, että myös verkkokaupan osalta luotaisiin yhtenäisempi asiakaskokemus”, analysoi professori Seppänen.

”Digitaalinen transformaatio etenee ja verkkokauppa täydentää kivijalkaa. Kysymys on siitä, miten verkko saadaan vielä paremmin tukemaan kivijalkaa, ja miten Tampereella onnistutaan nyt luomaan uutta yhteistyötä tässä digitalisoituvan kaupan ja palveluiden nopeassa murroksessa.”

Seppänen uskoo, että yliopisto voi olla merkittäväksi avuksi kaupungin ja keskustan liiketoimintaedellytyksien kehittämisessä.

”Kyllä tässä on esimerkiksi opinnäytetyön tekijöille todella paljon mahdollisuuksia. Yrittäjille oman liiketoiminnan mahdollisuuksia koskeva tutkimus voi olla tärkeällä tavalla silmiä avaavaa. Myös tällaisessa tutkimusyhteistyössä kaikki hyötyvät – niin yrittäjät, yliopisto, opiskelijat kuin tietysti koko kaupunki”, kannustaa Seppänen.

Suomen verkkokaupan pääkaupunki – Tampere

 

Tags: , ,