Valoviikkojen lehdistötiedote 22.10.

Posted on

LEHDISTÖTIEDOTE  julkaisuvapaa 22.10. klo 10.00

TAMPEREEN VALOVIIKOT SIIRTYVÄT LED-AIKAAN

AVAJAISET KESKUSTORILLA SUNNUNTAINA

Tampereen 47. Valoviikot avataan tämän viikon sunnuntaina 28.10. ja valot palavat siitä lähtien joka päivä loppiaiseen eli 6.1.2013 asti. Valoviikkojen avajaiset järjestetään Keskustorilla sunnuntaina klo 19.00. Avajaistapahtuman aloittaa Pirkanmaan musiikkiopiston trumpettiyhtye johtajanaan Lotte Nyberg. Sen jälkeen Tuliryhmä Flamma esittää tulishow’n, jonka jälkeen Valoviikot avaa toimitusjohtaja Markku Hiltunen Finnpark Oy:stä. Tilaisuuden juontaa Valon Neito Reetta Laine. Avauspuheen jälkeen on Keskustorilla ilotulitus ja sen jälkeen valot sytytetään. Avajaisiltana valot palavat puoleen yöhön asti. 

Valoviikot avaa Hämpin parkkia viimeistelevän Finnpark Oy:n toimitusjohtaja Markku Hiltunen. – Valoviikot ovat merkittävässä roolissa, kun ajatellaan Tampereen keskustan elinvoimaisuutta, ne ovat suuri vetovoimatekijä. Finnpark-yhtiöt haluavat, että kaupungin keskustaan halutaan tulla ja siellä on helppo asioida.  – Olemme myös sitoutuneet huomioimaan tulevat sukupolvet ja kunnioittamaan kestävän kehityksen periaatteita rakentamalla pitkäjänteisesti ja laadukkaasti. Olen erityisen iloinen siitä, että saan avata Tampereen Valoviikot ajankohtana, jolloin ne siirtyvät led-aikaan. Ilmassa on suuren juhlan tuntua ja toivotankin kaikki tervetulleeksi Keskustorille seuraamaan jo 47. valoviikkojen avajaisia, kertoo Markku Hiltunen. Lisää hänen mietteitään kuullaan avajaispuheessa sunnuntaina.

Flamma tarjoaa Valoviikkojen avajaisissa oman 10-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi lämpimän tervehdyksen tulikarnevaalin muodossa. Luvassa on värikäs kavalkadi kabareemusiikin siivittämänä.

Valoviikkojen pyroteknisen avajaisesityksen suunnittelee ja toteuttaa vuosien 2011 ja 2012 SM-voittaja, Tulitemestarit Oy. Esitys sisältää osittain samoja elementtejä Tampereen taivaalla kuin tuplamestaruuden yritykselle tuonut esitys.

“PYROVISION”. – Pyrofestivaali® – esitys on suunniteltu juuri Tampereen Valoviikkoja varten, joten katsojat pääsevät nauttimaan jälleen ainutlaatuisesta pyroteknisestä elämyksestä Tampereen keskustassa. Visiosta taivaalla, jossa yhdistyvät valo, ääni ja Tampereen Valoviikot, kertoo toimitusjohtaja Tero Liinanki Tulitemestarit Oy:stä.


165 VALOKUVIOTA JA 23.000 LED-LAMPPUA TAMPEREEN KESKUSTAN KATUJEN YLLÄ

Valoviikkojen ajaksi Tampereen keskustan katujen ylle ripustetaan 165 valokuviota, joissa on yhteensä noin 23 000 valopistettä. Kaikki vanhat hehkulamput on kesän aikana vaihdettu led-lampuiksi. Lamput ovat muodoltaan kuten vanhat hehkulamput, mutta tekniikka on uutta led-tekniikkaa. Kuviot ovat tuttuja vuosien varrelta. Syynä uudistukseen on hehkulamppujen myynnin lopettaminen vuoden 2012 aikana sekä halu löytää energiatehokkaampi, ympäristöystävällisempi ratkaisu. Vanhoja hehkulamppuja on jatkossa enää Keskustorin joulukuusessa, jossa käytetään 7 watin hehkulamppuja.


TAMPERELAINEN FINNTOLOGY OY UUSIEN LED-VALOJEN TOIMITTAJA

Led-valaistukseen erikoistunut tamperelainen yritys Finntology Oy valikoitui kilpailun jälkeen Valoviikkojen led-lamppujen toimittajaksi. – Olemme erikoistuneet LED-tuotteisiin ja tiedämme siirtymän sekä kotitalouksissa että julkisella puolella olevan tätä päivää, koska energiasäästö on niin mittava ja tuotteiden soveltuvuus tuotekehityksen myötä on parantunut, kertoo toimitusjohtaja Vesa Eerola. – On hienoa, että paikallinen yritys pääsi toimittamaan Valoviikkojen led-lamput. Tampereella kasvaneena Valoviikot ovat olleet tärkeä juttu jo lapsuudesta asti – nyt ne kiehtovat eri tavalla – joskin varsin mielenkiintoisella tavalla, kertoo Vesa Eerola. Vanhojen hehkulamppujen tehot olivat joko 7, 15 tai 25 wattia, uusien lamppujen teho on 3 wattia. Väriltään lamput ovat lämpimän valkoisia, värilämpötila on 2700 kelviniä.


SUURI SÄÄSTÖ ENERGIAN MÄÄRÄSSÄ – MYÖS LUONTO KIITTÄÄ

Valoviikkojen kuvioiden yhteisteho hehkulampuilla oli 391 kW, led-lampuilla se tulee olemaan 69 kW. Kuvioiden paloaika on noin 620 tuntia. Energiaa kului hehkulampuilla noin 242 420 kWh, led-lampuilla arvioidaan energiaa kuluvan 42 780 kWh. Erotus tehossa on 322 kW ja energian määrässä 199 640 kWh. Pienentynyt CO2 päästö on 43,1 t. Sähkölaskussa tämä tarkoittaa merkittävää säästöä. Tampere Tunnetuksi ry maksaa Valoviikkojen sähkölaskun.

Valokuvioiden sijoittelussa ei ole tänä vuonna suuria muutoksia edellisvuoteen. Asennuksesta vastaa Tampereen Vera Oy. Pääsääntöisesti kuviot sijoittuvat akselille Hämeenkatu ja siitä kortteli pohjoiseen tai etelään. Sen lisäksi kuvioita on Aleksis Kiven kadulla, Finlaysonin ja Särkänniemen alueilla sekä Tammelantorilla. Joulu-Tampereen kuvio asennetaan Hämeenkadulle, Raatihuoneen kohdalle perinteisesti juuri ennen Tampereen Joulun avaus -tapahtumaa, joka tänä vuonna järjestetään sunnuntaina 18.11. Muutaman kiinteistön kohdalla valokuvioita ei voida asentaa kiinteistön julkisivuremontin takia. –Vielä viime vuonna jouduttiin Valoviikkojen aikana vaihtamaan hehkulamppuja viikoittaisilla huoltokierroksilla. Nyt uskomme, että led-valot kestävät koko Valoviikkojen ajan ilman sen kummempaa huoltoa, kertoo Ville Aalto Tampereen Verasta.


ADVENTISTA ALKAEN VALOT PALAVAT MYÖS AAMUISIN JA JOULUN ALLA KOKO PÄIVÄN

Valot syttyvät päivän pituuden mukaisesti mukaillen auringon laskuaikaa ja pimeyden alkamista ja sammuvat pääsääntöisesti klo 22.30. Adventista eli sunnuntaista 2.12. alkaen valot palavat myös aamuisin kello 7.00-9.00 välisen ajan. Poikkeavia paloaikoja on muutamia: mm: Tampereen joulun avauspäivänä 18.11. valot syttyvät jo puoliltapäivin, itsenäisyyspäivänä ja joulun ja uuden vuoden aikaan on myös pidemmät paloajat. Lauantaista 15.12. alkaen valot palavat joka päivä aamuseitsemästä illan puoliyhteentoista aina jouluaattoon asti. Finlaysonin ja Särkänniemen alueilla sekä Tammelantorilla olevilla valoilla on omat, muista poikkeavat palamisajat koko Valoviikkojen ajan. Lisätiedot: http://www.valoviikot.fi/paloajat/


YHTEISTYÖKUMPPANIT MAHDOLLISTAVAT PIDEMMÄT PALOAJAT JA AVAJAISOHJELMAN

Valoviikot järjestää Tampere Tunnetuksi ry yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Tampereen Vera Oy:n kanssa. Tampere Tunnetuksi ry maksaa valojen palamisesta aiheutuvan sähkölaskun ja täten myös määrittää tapahtuman keston ja valojen palamisajan.

Yhdistyksen tärkein tulonlähde ovat jäsenmaksut, joten suuri kiitos Valoviikkojen toteutumisesta kuuluu jäsenistölle, toteaa Valoviikkotyöryhmän puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Jaana Ojatalo Tampere Tunnetuksi ry:stä. Avajaisten yhteydessä järjestettävän tulishown ja ilotulituksen mahdollistavat seuraavat yritykset:  Finnpark, Koskikeskus, Securitas, Finntology Oy, Sponda, Tampereen Sähkölaitos ja Varma – Finlaysonin alue. –Ilman näiden yritysten tukea emme voisi järjestää avajaisten upeata tulishowta ja ilotulitusta, kiittelee Jaana Ojatalo.


VALON NEITO JUONTAA AVAJAISET

Valoviikkojen pr-neito Reetta Laine, 19-vuotias opiskelija Tampereelta, juontaa Valoviikkojen avajaiset ja vierailee lukuisissa vanhainkodeissa Valoviikkojen aikana vieden valoa myös heille, jotka eivät itse pääse valokuvioita Tampereen keskustaan enää ihastelemaan.


ILOTULITUS RAJOITTAA PYSÄKÖINTIÄ JA LIIKENNETTÄ KESKUSTORILLA

Ilotulituksen vuoksi rajoitetaan liikennöintiä Keskustorilla sunnuntaina 28.10. klo 15.00–19.30. Alue ulottuu Tampereen Teatterin pohjoispäädystä Puutarhakatuun sekä Aleksis Kiven kadusta Tammerkosken rantaan. Vanhan Kirkon pysäköintialueella pysäköinti on kielletty klo 13.00 jälkeen. Vanhan Kirkon matkapysäkki ei ole käytössä noin klo 18.00–19.30. Aleksis Kiven katu ja Hämeenkatu ovat liikennöitävissä koko illan. Liikennejärjestelyt palautuvat normaaleiksi klo 19.30 mennessä. Rongankadulta Frenckelliin johtava patosilta suljetaan ilotulituksen ajaksi noin klo 18.45-19.30. Järjestäjät kehottavat autoilijoita parkkeeraamaan joko Frenckellin tai Plevnan sekä muihin keskustan alueen pysäköintitaloihin. Ilotulituksen hoitaa Tulitemestarit Oy.


VALON TAIKAA SÄRKÄNNIEMESSÄ 

Valoviikot ottaa varaslähdön jo keskiviikkona 24.10.2012 jolloin Särkänniemessä alkaa Valon Taikaa –tapahtuma. Tapahtumassa Näsinneulasta tehdään valoteos samoin kuin Sara Hildenin museon edustan veistospuistosta.

Tapahtuman ohjelma: http://www.sarkanniemi.fi/fi/aukiolot-ja-tapahtumat/valon-taikaa-tapahtuma Särkänniemeen sijoittuvien Valotaideteosten takana on Valovoimainen Pirkanmaa –projekti. Teoksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Valoparta Oy.

Valovoimainen Pirkanmaa on Tampereen kaupungin asettama Luova Tampere -ohjelmaan kuuluva projekti, joka kestää vuoden 2012 loppuun asti. Projekti rahoitetaan Länsi-Suomen Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) toimenpideohjelmasta sekä Tampereen kaupungin Luova Tampere -ohjelmasta. Valovoimainen Pirkanmaa – hanketta koordinoi projektipäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta. Lisätiedot: http://www.valovoimainen.fi/


VALOVIIKKOJEN HISTORIAA 

Kaupunginjohtaja Erkki Lindforsin kutsumana kokoontui ryhmä tamperelaisia liike-elämän edustajia tutkimaan mahdollisuutta järjestää Tampereella Valoviikko piristämään liike-elämää syksyn hiljaisimpana aikana. Kaupunginjohtaja oli tutustunut valoviikkoihin Essenissä, Tampereen saksalaisessa ystävyyskaupungissa, jossa valoviikkoja on järjestetty jo vuodesta 1950. Valoviikkojen järjestäjäksi tarvittiin yhdistys ja näin perustettiin Tampere Tunnetuksi ry joulukuussa 1965. Tampereen 1. Valoviikot järjestettiin syksyllä 1966. Ensimmäiset Valoviikot kestivät 3 viikkoa, kun ne tällä kertaa kestävät 10 viikkoa.

Lisätietoa Valoviikoista ja Tampere Tunnetuksi ry:stä osoitteessa: www.tamperetunnetuksi.fi

 

Lisätiedot:

Jaana Ojatalo, Tampere Tunnetuksi ry:n hallituksen jäsen ja Valoviikkotyöryhmän puheenjohtaja, puh. 0400 516572 jaana.ojatalo@aamulehti.fi
Leena Sulonen, Valoviikkojen avajaisten tapahtumajärjestäjä, Tampereen Kokouspalvelu, puh. 0500 621 525, toimisto@tamperetunnetuksi.fi
Ville Aalto, rakennuspäällikkö, Tampereen Vera Oy, puh. 0400 392 075, ville.aalto@tampereenvera.fi
Markus Joonas, projektipäällikkö, Valovoimainen Pirkanmaa -hanke, puh. 050 345 0705, markus.joonas@tampere.fi
Tero Liinanki, Tulitemestarit Oy, puh. 010 525 1101, 040 514 9865, t.liinanki@tulitemestarit.fi

http://www.valoviikot.fi