City Book ’14 – keskustan kehittämisen käsikirja on julkaistu

Posted on

Käsikirjan julkaisija, Elävät Kaupunkikeskustat ry, on valtakunnallinen kaupunkikeskustatoimijoiden yhdistys. Kirjassa keskustapalkinto -voittajat Rauma (2009), Kotka (2010), Kokkola (2011), Mikkeli (2012) ja Kemi (2013) kertovat omat kehitystarinansa. Vanhan Rauman yrittäjät kertovat, että heidän kaupunkikeskustansa elävyyden salaisuus on Café Sali, joka palvelee asiakkaitaan joka päivä iltayhdeksään saakka.

Citybook ’14:n toimittajan FM Janne Viitamiehen mukaan kivijalkakauppa on elävän keskustan edellytys. Autoliikennettä on hänen mukaansa keskustoissa hidastettava ja jalankulkijoiden olosuhteet tehtävä muutenkin paremmiksi. Arkkitehti Jan Gehlin mukaan tärkeintä on elämä rakennusten välissä eikä rakennusten sisällä. Käsikirja esittelee myös uudet mittarit alkaen elävyyslaskurista. Kirjan mukaan tärkeintä keskustan kehittämisessä on elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon saumaton yhteistyö.

Elävät kaupunkikeskustat ry on perustettu 1997. Lähes kaikki Suomen kaupungit ovat mukana kuten parikymmentä kaupunkikeskustayhdistystä, kaupan keskusjärjestöä sekä keskusliikkeitä ja aiheen asiantuntijoita. Ympäristöministeriö on ollut alusta lähtien yhdistyksen päätukija.

Kirjan selailuversio löytyy täältä (pdf).